Het verschil: Godello

De Xamprada is de mousserende wijn van het Palacio de Canedo en de eerste van deze stijl die werd uitgewerkt in El Bierzo. José Luis Prada was dit al van plan sinds hij het eigendom van het Palacio de Canedo overnam. Daarom werd de boerderij rond het monument bijna voor de helft beplant met een Chardonnay-variëteit in harmonie met de reeds gekende lokale druiven: Godello.

Chardonnay is de witte druif die als basis gebruikt wordt van de meeste van de grootste mousserende wijnen ter wereld, waaronder de Franse Champagne. Wijnmakers waarderen het corpus en het vermogen om te verouderen, wat essentieel is in wijnen die een tweede gisting in de fles ondergaan en, zoals in het geval van Xamprada, anderhalf jaar rijpen op de wijnmakerij.

Het onderscheidende van deze schuimende wijn is de Godello, de meest karakteristieke witte variëteit van de Bierzo, de druif waarop Prada vanaf het begin heeft gewed. De Godello wordt gecombineerd met Chardonnay voor vijftig procent, waarbij de sprankeling en frisheid van de witte wijnen van Bierzo worden gecombineerd met het lichaam en de structuur van de Chardonnay.

Op deze manier heeft de Xamprada een Frans tintje dat op internationale markten goed gesmaakt wordt, maar met de differentiatie van Godello, iets exclusiefs voor deze mousserende wijn.

Om het Xamprada-project op te starten, huurde het Palacio de Canedo de prestigieuze Catalaanse wijnmaker Josep Trallero in, die de eerste uitwerkingen had gedaan en die de leiding had over de persoon die sindsdien verantwoordelijk was, José Manuel Ferreira .

De naam is bedacht door Prada en het was een echte vondst, Xamprada, gemakkelijk herkenbaar en uniek, wat nodig is voor een succesvol merk.

Xamprada valt in de prijzen

De Pink Xamprada heeft onder zijn erkenningen een Zarcillo van zilver en de Witte Xamprada won goud in de Fair of Wines of the Mediterranean.

Recentelijk viel de Witte Xamprada nog maar eens in de prijzen en werd beloond met de zilveren medaille als beste cava van Spanje.

Ook niet onbelangrijk: deze wijnen dragen het “bio” label, wat de inzet voor het milieu van dit wijnhuis duidelijk illustreert.

De productie is ongeveer 30.000 flessen en een derde komt terecht op internationale markten, voornamelijk in de Verenigde Staten, Zwitserland en Nederland.

De wijngaard is verbonden aan het Palacio de Canedo. De meeste ranken bevinden zich op het landgoed rond het paleis en de rest van Godello in de buurt op de naar het zuiden gerichte hellingen tussen Canedo en Campelo.

(artikel gebaseerd op deze originele post)

Categories : Uncategorized

Fuego